Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, която подкрепя присъединяването

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, която подкрепя присъединяването
Коментари Харесай

ПАСЕ подкрепи Украйна за НАТО

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри резолюция, която поддържа присъединението на Украйна към НАТО, упреква Русия за екоцида в Украйна и приканва Международния олимпийски комитет да забрани на спортистите от Русия и Беларус да вземат участие в Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 година

Това заяви членът на украинската делегация в ПАСЕ и народен представител от украинския парламент Евгения Кравчук във Facebook.

ПАСЕ одобри резолюцията, откакто 80 членове гласоподаваха за нея. Тя приканва страните членки на Съвета на Европа, които са членове на НАТО, да поддържат влизането на Украйна в Алианса, а също по този начин да поддържат украинската формула за мир, която приканва Русия да изтегли всичките си войски от цялата територия на Украйна, в това число от анексирания Крим.

Резолюцията приветства и основаването на база данни, която ще записва вредите, нанесени на Украйна от пълномащабната съветска инвазия.

В документа ПАСЕ осъжда разрушаването на язовир Каховка и упреква Русия за породения екоцид. Освен това резолюцията упреква съветското управление, че " неразумно " заплашва с нуклеарна война и употребява окупацията на Запорожката атомна електроцентрала за изнудване.

Членовете на ПАСЕ също по този начин приканиха за по-нататъшна работа по основаването на интернационален компенсационен механизъм и специален трибунал за закононарушението съветска експанзия. В резолюцията си ПАСЕ съобщи, че санкционният напън и интернационалната изолираност на Русия би трябвало да бъдат засилени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР